SuomiSvenskaEnglish
Home page Surgical care Urologia Eturauhasen liikakasvun hoito

Eturauhasen liikakasvun hoito - nyt myös laserleikkauksen avulla
Print

There are no translations available.

Eturauhasen liikakasvu on ikääntyvän miehen yleinen vaiva. Se aiheuttaa virtsavaivoja, kuten tihentynyttä virtsaamistarvetta, yövirtsaamistarvetta ja äkkinäistä tarvetta päästä vessaan. Pahimmillaan rakko alkaa tyhjentyä todella huonosti ja kehittyy virtsaumpi. Myös eturauhassyöpä voi aiheuttaa näitä oireita. Syöpähoitojen, hormoni- ja sädehoidon jälkeen huono rakon tyhjeneminen on myös mahdollista.

Eturauhasen liikakasvun hoidossa oireita voidaan ensivaiheessa yrittää lievittää lääkkeillä. Toinen lääkeryhmä pienentää eturauhasta ja toisen ryhmän lääkkeet rentouttavat eturauhasta. Jos lääkkeet eivät auta, turvaudutaan leikkaushoitoon.


Laserleikkauksesta nopeasti kotiin

Perinteinen eturauhasen liikakasvun hoito on höyläys- leikkaus. Siinä eturauhasen ahtauttava sisäosa poistetaan. Höyläysleikkauksen rinnalle on kehitelty laserleikkaus, jossa laserilla poistetaan eturauhaskudosta. Laserleikkaus on verettömämpi, suorastaan veretön, mikä antaa mahdollisuuden päästä kotiin jo leikkauspäivän iltana.

Eiraan hankittu uusi GreenLight- eli viherlaser on kehitetty erityisesti eturauhaskudoksen poistamiseen. Sen uusin malli, 180 W tehoinen laite, on voimakas kudoksenpurkaja, jonka avulla toimenpide tehdään helposti. Ennen viherlaserhoitoa on selvitettävä eturauhasen tila: onko kyseessä eturauhasen hyvänlaatuinen muutos vai mahdollisesti eturauhassyöpä? Potilaalle tehdään verikokeita (PSA, kreatiniini) ja otetaan virtsanäyte. Eturauhasen, rakon alueen ja munuaisten ultraäänitutkimus on myös syytä tehdä. Tässä yhteydessä mitataan jäännösvirtsan määrä.

GLXPSBeauty_High_RGB_150

Jos rakon toimintaan alkaa liittyä sinua haittaavia oireita, varaa aika urologin vastaanotolle nettiajanvarauksessa tai soittamalla puh. (09) 1620 570. Yhdessä urologin kanssa päätät sinulle sopivimman hoitomuodon.

 

Hinnasto: urologiset toimenpiteet


Lue lisää GreenLight-laserhoidosta (vihreä laser) ja sen sopivuudesta sinulle.

Tarkempaa tieteellistä tutkimustietoa GreenLight-laserista European Urology-julkaisun artikkelissa.